Smoorverliefd op de Krook

Ik liep daar al eens binnen om door de ramen te gapen en een koffietje te drinken, maar tot nu vond ik eigenlijk nog geen gat om er eens deftig rond te hangen. En ik durfde ook niet, want mijn laatste boete in de vorige bib was over de 60 euro en ik was zeker dat er een sirene zou afgaan van zodra ik mij op minder dan vijf meter van de uitleenbalie bevond. En dat mijn signalement verspreid was bij het personeel met de boodschap dat ik wel mocht kijken maar niks mocht lenen. Of dat de boekhoudafdeling plots van achter één of ander rek (vermoedelijk dat van de kookboeken) zou springen om mij publiek uit te lachen.

Maar kijk, ik had een paar uur tijd en ik kreeg zonder probleem mijn nieuwe kaart (gokken op hoe lang het gaat duren eer ik mijn tweede kaart mag gaan halen is toegestaan) en dus kon ik eens deftig op mijnen allenen rond snuisteren.

Het was beslist op minder dan een kwartier: ik kom hier wonen. Definitief. Ik wil hier nooit meer buiten. Dat gebouw, die eindeloze rijen goodies, al die voorzieningen om te lezen, te studeren, koffie te lutten, in stilte piano te spelen, te vergaderen … oh boy, oh boy.

Stekezot ben ik van die schermen die ze op het einde van de rijen hebben gehangen en waarop ge allerlei statistiekjes kunt trekken zoals: welke boeken worden in de zomer meest gelezen door vrouwen van 35 tot 45? Ik heb gezeurd, ja! En lezen ze dan andere dingen dan mannen? Ayup! En het interesseert mij niet dat ze graag sokken breien of groensels in bokalen steken, maar ik wil weten welke reisgidsen ze selecteren, kan dat? Ewel ja, bajaat. Die schermen alleen al bieden voldoende entertainment voor een halve dag. Want ge kunt ook een onderwerp selecteren en van daaruit navigeren. Alles over Turkije? We hebben reisgidsen, kookboeken, boeken over sociale geschiedenis, boeken in het Turks of boeken van Turkse auteurs. Ah, Turkse auteurs, dat interesseert u? Ewel, misschien leest ge dan ook graag iets van Syrische auteurs? Of van Libanezen? Of weet ge, ze eten daar veel brood, en daar hebben we ook een heel schap over. Echt jong, voor ge het weet zijn uw vingers een halve centimeter korter van al dat scrollen. Zo wijs!

Bon, en dan doet ge daar dus zo van die vondsten waarvan ge breed staat te grijnzen van contentement dat er mensen zijn die daar boeken over willen schrijven.

digimg_20180220_164409.jpg

Vandaag heb ik overigens een boek mee over koffietafels bij begrafenissen, ik wil maar zeggen…

Toen moest ik nog aan de tafel met gigantische atlassen passeren.

dav

Ge moest mij daar zien staan, met een smile over heel mijn gezicht geplakt. Met mijn vingers (of toch het stuk dat daarvoor nog niet was weggeswipet – ik heb dat moeten opzoeken) voorzichtig die kaften strelend, voorzichtig die grote blaren openvouwen en in volle bewondering naar die meesterwerken staan gapen. Een fundamentalistische gelovige in het aanschijns van zijn god had er geen lap aan.

Dat dat u zo kan overvallen hé, dat geluksgevoel, die tevredenheid, de liefde, zelfs.

Toevallig bestaat ze een jaar, onze prachtbibliotheek. Hiep hiep en nog vele jaren. I love you! Hartjes!

This entry was posted in #geluk, Boeken en muziek en films enal, Gent and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Smoorverliefd op de Krook

  1. Ja, zalig hé! Je moet alleen wat stappen over hebben eer dat je alles gevonden hebt 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s