Troms en Lofoten deel twee: van eten en drinken

Ok. Ge weet dat dus op voorhand: ge moet niet naar hier komen voor de keuken, en al zeker niet om op café te gaan. Ge wéét dat, ge zijt daar mentaal op voorbereid. Ge weet dat ge één van de belangrijkste dingen die ge graag doet op vakantie – uit eten gaan – zult moeten missen.  Ge vindt dat wel een beetje erg, maar bon, ge legt u daar dus bij neer.

Gelukkig hebt ge goed naar uw moeder geluisterd, of toch alleszins als ze in de keuken stond. En ge hebt ondertussen toch grofweg een kleine 1000 verschillende mensen van eten voorzien. Ge kunt improviseren zolang er een ei en een ajuin in huis is. En dus kookt ge maar zelf. Pannenkoeken bvb, maar dan met de volkorenbloem die de vorige huurder achterliet. En met yoghurt want er was niet genoeg melk. Dat lukt en dat is lekker.

Ge brouwt slaatjes. Ge mikt iets waarvan ge denkt dat het biefstuk is in een pan. Ge maakt spaghetti omdat de vorige eigenaar ook pastakruiden achterliet. Allemaal lekker. Echt lekker, serieus. Helemaal in orde is het als ge in de zuivelrayon duikt. De melk hier, de kefir, de yoghurt…. allemaal 10.000 keer beter dan bij ons (tenzij ge aan rauwe melk geraakt natuurlijk ). De Brunost waar ik zo verzot op ben en om zit te smeken elke keer als er vrienden richting Skandinaafland vertrekken. De zoute boter… allemaal dik aan te raden.

De rest is hier begrijpelijk allemaal import. Dat maakt alles duur, al valt het voor algemene voeding nog wel mee. Alcohol is belachelijk duur, maar dat weet ge ook op voorhand. Voor een fles wijn of iets sterkers dan 4.8 moet je naar de vinmonopolet. In ons eerste verblijf lag de dichtstbijzijnde op bijna 60 km. Hier is dat er 38. De mama kreeg ver een hartaanval toen ze de prijzen zag. 

We aten ondertussen twee keer uit. Één keer in Solvær waar we superverse gepimpte fish and chips kregen. 45 euro voor twee, een zeer behoorlijke portie zonder drank. Niemand kijkt raar op als je enkel water wil, dus dat scheelt. 

Vandaag deden we een lange wandeling in de kou en de miezer (de eerste echt slechtere dag sinds we hier zijn, geen klachten dus). We vonden dat we dus iets warms verdiend hadden. Wij hier naar het plaatselijke restaurant. Plaatselijk, dat is 8 km verderop. Groot spel, een soortement cafetaria die opgeleukt was, maar when in Lofoten… Enfin, we gaan dus zitten en krijgen de menukaart terwijl het langzaam doordringt dat Fawlty Towers in Ramberg ligt. Het is natuurlijk de start van het zomerseizoen en alles is nog wat onwennig. Maar ik mag dus niet in mijn moeders ogen kijken of ik krijg de slappe lach. We bestellen twee glazen wijn aan 9 euro de beeste. Ze kappen er niet naast dus dat valt nog mee. Alleen is de mama bijzonder zeker dat het hare niet is wat ze gevraagd heeft. 

Ondertussen keert aan de tafel achter ons het bord terug naar de keuken, wegens vlees te taai. Hetzelde gerecht heeft de mama besteld, dus ik vrees er wat voor. De voorgerechten zijn ok, niet slecht, en betaalbaar.. drie kleine coquilles op wat erwtenpuree met wat spek tussen. Mijn hoofdgerecht arriveert en bestaat uit voor mij te hard gebakken lengfilet in een lekkere botersaus, met nog meer spek. De leng is diepvries, maar wel etelijk. Aan de overkant van de tafel is het een complete ramp. Een lamsboutje, begraven onder een berg bruine saus, keihard gebakken, droog en niet te snijden. Net zoals bij de buren gaat het terug naar de keuken. We krijgen wel een chocomouse ter compensatie nadat we het niet meer zagen zitten om iets anders te bestellen. Die stond wat later effectief op de rekening, maar hebben we er weer af laten halen. Het is echt lang geleden dat ik nog zo pover gegeten heb op restaurant. Dat gaan we hier dus niet meer doen.
Tenzij ge echt met geld wilt smijten: leg er u gewoon bij neer. Koop losse verse producten waar ge ze kunt vinden en reserveer u een goed restaurant voor als ge terug zijt. Om te vieren dat ge een paar weken op één van de schoonste plekken van Europa geweest zijn. Want er zijn ergere dingen dan slecht eten in een prachtig landschap.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s