Istanbul IV: shoppen (jawel, zelfs dat)

“Wat wilt ge echt graag doen in Istanbul?” Ewel ja, gaan eten, eten kopen, naar eten gaan kijken, menukaarten bestuderen, eetbare souvenirs kopen… zo moeilijk is dat toch niet?

En dus wijle op dag twee naar de bazaars. Jaja, het is een beetje van toeristendinges enal. En het is soms brol en afzetterij, maar dat moogt ge u dus echt niet aantrekken want het is GEWELDIG!! Als in: kan ik daar gewoon in gaan wonen aub? Het hielp dat Istanbul zeer rustig was (koud, nat en nog aan het bekomen van de vorige aanslag) en dat het er dus niet over de koppen lopen was. Maar zeg nu zelf:

De kruidenbazaar:

Dat mijn valies halfvol met thee, kruiden en ginkruiden zat zal wel niemand verwonderen. Voor wie goesting heeft: ge moogt een theetje komen drinken.

De Grote Bazaar:

Gewoon winkelen kan ook. Vlakbij Taksim biedt de İstiklal Caddesi een soort Meir on speed, met merkenwinkels en spotgoedkope schoenen en god weet wat nog allemaal. Open op zondag. Open tot rond middernacht. Gewoon open, en vol volk, op om het even welk moment zo’n beetje. Niet echt mijn ding, maar ge moest er wel door om bij de echt toffe winkeltjes te geraken.

Van het leukste winkeltje heb ik geen foto’s. Ik kocht er een badjas en een prachtige blauwe zijden sjaal voor de mama. En een massa zeep. En ik heb spijt dat ik er niet nog meer heb gekocht want ze hadden schitterende keukenhanddoeken voor geen geld. Als ge zelf gaat, laat het mij dan weten en dan geef ik mijn bestelling door.

Nog andere dinges: de lokale variant op Brico

Mijn keuken is breder dan dit straatje aan de voet van de Galatabrug. Maar aan weerskanten zitten winkels gespecialiseerd in boormachines, keukenkranen en spanbanden. Lichtjes bizar. De perfecte ode aan de combinatie van moderniteit en algemene chaos die het wezenskenmerk lijken van deze stad.

Ik ben geen shopper, maar ik kan me voorstellen dat het voor echte shoppingfanaten te overwegen is om een goedkoop ticket te kopen en dat er tijdens de solden (zoals nu ) dubbel en dik uit te slepen. Het aanbod is gewoon belachelijk uitgebreid en zeer betaalbaar. Maar ook voor wie op zoek is naar mooie spullen, handwerk, kruiden, textiel, whatever is het een aanrader.

Ik ben nog maar een paar dagen thuis en eigenlijk is het enige waar ik aan kan denken is “Wanneer mag ik terug?”. ‘t Is liefde, peis ik.

Advertisements
This entry was posted in #geluk, Reizen and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s