Gelezen: Farmageddon: The True Cost of Cheap Meat – Philip Lymbery en Isabel Oakeshott.

farmageddon-book-cover-361x570

Mannekes, wat een boek. Het is nu twee dagen “op” en ik zit met een massa vragen. Want wat mag je dan in godsnaam nog met een gerust geweten naar binnen werken als je de schaal ziet waarop we met eten smossen en er in één beweging ook onze hele planeet mee naar de wip helpen. Van dode meren (als in: pieredood), lege zeeën, kapotte beesten, weggejaagde mensen, uitgedroogde bodems, giftig grondwater, nog meer verjaagde mensen en kwaadaardige Monsanto’s. Maar dan nog veel erger.

Of hoe achter al dat goedkoop eten van elders (soja, vismeel, graan, maïs) en van hier (kiekens, varkens, kweekvissen, schattige kleine kalfjes…) een systeem zit dat ervoor zorgt dat er steeds minder te eten valt en dat wat afgeleverd is van onnoemelijk slechte kwaliteit is. Zo werd kip maar liefst 50% vetter, en zijn de nuttige vezels in uw boterham onvoldoende om ook maar één klein darmtransitje te bevorderen. Maar bon, daar hebben we dan weer probiotische bazaar voor.

Ieuw. Een pleidooi voor meer bio en meer lokaal. En voor minder rotzooi. En voor – schuldig!- minder weggooien.

Ik doe niet zo van goede voornemens, maar bij deze: ik sluit me opnieuw aan bij de voedselteams en ik ga in januari een experiment wagen: één vuilbak, geen weggegooid eten, en enkel bio, voedselteam en zo lokaal mogelijk. Genoeg is genoeg. Lezen!

Advertisements
This entry was posted in Boeken en muziek en films enal, Eten en Drinken and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s