Kiezingen – over al die luie werklozen en al die uitzuigers van bazen (not)

Scenario 1: Meneer A “dopt” al jaren. Meneer A is daarnaast ook zo goed als voltijds aan de slag. In het zwart, dat spreekt. Meneer A vindt daarnaast ongetwijfeld dat er hier teveel “van die bruine” rondlopen die van ons systeem komen profiteren.

Scenario 2: Mevrouw B heeft jaren haar nestel afgedraaid bij bedrijf XYZ. Dat bedrijf ging vorig jaar over kop. Mevrouw B stuurt meerdere sollcitaties per week door, maar krijgt amper reactie. Te oud, en te duur. Als ze voor (veel) minder loon wil werken zou ze misschien nog aan de bak geraken. Maar eigenlijk ziet ze dat niet zitten.Als een loon alleen maar dient om te overleven, waarom heeft ze dan al die jaren zo hard gewerkt?

Scenario 3: Meneer C is 23. Beetje veel gebrosseld op school en zo. Handen aan zijn lijf, maar soms wat impulsief. Komt terecht in de molen van de interimjobs. Rijgt de compleet afstompende en onzekere jobkes (dagcontracten, iemand?) aan elkaar. Kan vanzeleven niet aantonen dat hij lang genoeg aan het werk is geweest om op termijn een uitkering te behouden. Hij wordt er een beetje moedeloos van.

Scenario 4: Juffrouw D. Briljant student. Meerdere diploma’s. Foute familienaam. Nul reacties. Geen commentaar.

Scenario 5: Meneer E. Heeft geen goesting om te werken en komt rond met een uitkering en links en rechts een jobke. Vindt dat ok zo.

Scenario 6: Meneer F. Carrièretijger. Pas gescheiden. Zoekt werk dichter bij huis. Voelt de hete adem van de directie in zijn nek nu het noodgedwongen wat minder zal zijn.

Scenario 7: Middenstander. Heeft teveel werk om het alleen de baas te kunnen. Wil dolgraag personeel aannemen maar vindt niemand die voor het loon dat hij biedt wil (of kan) komen werken. Smeekt om een oplossing.

Scenario 8: Grote firma. Zoekt gekwalificeerd personeel maar vindt ze amper. Wil ze zelfs gerust extra betalen, maar uit de berg brieven valt geen schaap met vijf poten.

Enzovoort.

Een beetje nuance zou deugd doen. Ja, er zijn werklozen die het systeem uitmelken. Awoe!! Ja, er zijn te weinig jobs voor het aantal werkzoekenden. Ja, er is een probleem met loonlasten, met scholingsgraden, met achterstelling, met sociale voorzieningen die tekort schieten (kinderopvang, mobiliteit…)

Ik wens de werkzoekende vijftigers veel volharding, de tussengroep veel courage om het tempo vol te houden en de jonge mensen een gouden toekomst.

Advertisements
This entry was posted in Werk, Zwartgallig gezaag. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s