Wat hebben we geleerd?

20 maart 2014 om 9:13

Dat het geen goed idee is om uw kop in het zand te steken als het alarm afgaat en dat ge zo niet moet tegenpruttelen als de dokter zegt dat ge beter niet zo tegenpruttelt. Want dat ge daar achteraf zwaar de rekening voor betaalt.

Dat blijven tegenpruttelen misschien wel een goed idee is, want alleen zo krijgt ge het deksel helemaal van de beerput. Dat het daar stinkt, dat wel. Maar dat ge dat dus niet proper krijgt als ge dat elke keer maar halfslachtig opkuist.

Dat een lijf een samenraapsel van hersens en spieren en ingewanden is die verdomd goed kunnen samenwerken als het is om u stokken in de wielen te steken omdat ge maar niet wilt luisteren. En dat Big Pharma – tot spijt van wie het benijdt – antwoorden heeft die ze in de les Mindfulness niet kunnen bieden. En omgekeerd, waarschijnlijk,maar ik ga dat echt niet meer opnieuw uitzoeken.

Dat blauwe plekken eeuwen kunnen blijven zitten, en dat ge er uiteindelijk kunt achter komen dat ge er zo aan gehecht zijt dat ge mensen opzocht die er maar bleven op duwen. En dat dat nu maar eens gedaan moet zijn.

Dat een paar maanden in uw eigen hoofd wonen beangstigend, verstikkend en ellendig kan zijn,maar dat de antwoorden uiteindelijk alleen daar te vinden zijn. Trek uw rubberlaarzen aan en stap dapper door de bagger. ’t Kan zijn dat dat in eerste instantie alles erger maakt. ’t Kan zelfs zijn dat ge daar in de modder gaat blijven steken. Maar de deur gewoon dicht doen en niet meer naar binnen kijken gaat niet helpen.

Dat ge nog eindeloos veel puin te ruimen hebt, en verdriet te verteren, en dat leren van uzelf een klein beetje liever te zien bij momenten een onmogelijke opdracht is.Maar dat dat gelijk een beetje beter gaat als de zon schijnt. Een vroege lente kan verdomd veel deugd doen.

Dat het nog niet voor morgen zal zijn, en misschien zelfs voor nooit, maar dat blijven ronddraaien in uw eigen miserie geen kloten oplevert. En dat ge dus vooruit moet.Willen of niet.

Dat er opeens een dag komt waarop ge met een zweem van enthousiasme naar een nieuw recept zit te kijken. En dat er onvermijdelijk een terugslag komt, maar dat ge deze keer maar duusd kilometer achteruit gemept wordt in plaats van tienduusd.

Dat het veel te lang geleden was dat ge nog een zo hard gelachen hebt zonder zat te zijn, maar dat ge uzelf daar tegenwoordig al eens vaker op betrapt (op dat lachen, niet op dat zat zijn).

Dat het hoogstwaarschijnlijk nooit meer helemaal in orde komt, maar dat “beter dan ervoor” de schoonste cadeau is die ge in uw leven gaat krijgen.

En zo nog vanalles. Dat heb ik geleerd.

Advertisements
This entry was posted in Tleven. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s